Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

ΜΙΚΡΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ..

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟ ΄΄ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ΄΄ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
Μία πρωτότυπη δράση απόλαυσαν οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης στο Καστέλι Κισάμου. Πρόκειται για το εργαστήριο αρχαιολογίας archaeolab όπου παιδιά μαθαίνουν για τη δουλειά του αρχαιολόγου στην πράξη. Σκάβουν, βρίσκουν ευρήματα, φροντίζουν ώστε να καθαριστούν, μαθαίνουν για την ιστορία τους. Από το σημείο των “εκσκαφών” έχουν ήδη περάσει εκατοντάδες παιδιά.
Το Archaeolab είναι μια ιδέα της αρχαιολόγου Κούλας Μπορμπουδάκη που έχει καταχωρηθεί ως παγκόσμια πρωτοτυπία. Η ιδέα είναι ότι μέσω μίας προσομοίωσης αρχαιολογικής ανασκαφής σε μινωική οικεία, τα παιδιά θα αποκτήσουν ενδιαφέρον για την επιστήμη του αρχαιολόγου και θα μάθουν τα βασικά του επαγγέλματος.
Στο χώρο του εργαστηρίου γίνεται συζήτηση με την αρχαιολόγο ενώ προβάλλεται μια αναπαράσταση των ταυροκαθάρψιων που πραγματοποιούνταν στη Μινωική περίοδο. Το πιο ενδιαφέρον όμως κομμάτι είναι μετά, όταν τα παιδιά επισκέπτονται την ανασκαφή, χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιεί ένας αρχαιολόγος, βρίσκουν αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, μαθαίνουν να τα εκτιμούν, να τα καθαρίζουν, να τα συντηρούν, αναζητούν στοιχεία για την ιστορία τους.Μπράβο σε όλη την ομάδα και στην υπεύθυνη του Προγράμματος.


Φωτογραφία της Maria Klimatsaki.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου