Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμετέχουν οι μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων στην ΄Ανοιξη Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2018
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός -ζωγράφος κ. Λαμπρινή Μποβιάτσου(την ευχαριστούμε από ψυχής)που επιμελήθηκε την έκθεση ,,με έργα μαθητών από την Α΄έως την ΣΤ΄ τάξη,αφού δίδαξε με απλό -βιωματικό τρόπο και την ιστορία της τέχνης,μέσα σε ένα κείμενό της αναφέρει:
Οι μεγάλοι ζωγράφοι αποτελούν πηγή έμπνευσης, έρευνας και δημιουργικής συνύπαρξης. Η επαφή των μικρών μαθητών του 11ου Δημοτικού με τα χρώματα, την πινελιά, την έκφραση, τα συναισθήματα και τις προθέσεις των δασκάλων του χρώματος, λειτούργησε με τρόπο απρόσμενα εποικοδομητικό. Τα παιδιά άπλωναν τα χέρια τους για να αγγίξουν, να ξεφυλλίσουν τα βιβλία τέχνης, να χαθούν μέσα στις εικόνες τους. "Το δωμάτιο" του Βαν Γκογκ, τους δίδαξε την συγκίνηση που αποκαλύπτεται ακόμα και μέσα από την επαφή με τα απλά, καθημερινά αντικείμενα, "Τα ηλιοτρόπια" τους μίλησαν για την εκφραστικότητα του χρώματος, την ένταση της πινελιάς. Ο Πικάσσο τα πήρε από το χέρι, οδηγώντας τα σε έναν κόσμο πρωτοπορίας, όπου το πραγματικό δεν είναι δεδομένο και σταθερό, όπου ένα πρόσωπο μπορεί να βρίσκεται απέναντί μας ανφάς και προφίλ την ίδια στιγμή και πάλι να είναι όμορφο. Τους μίλησε για τη φρίκη της βίας και του πολέμου, μέσα από την Γκουέρνικα, όπου και ανακάλυψαν ότι "δεν ήταν και τόσο δύσκολο, τελικά, να ζωγραφίσω τον ταύρο, κυρία!". Ο Ντε Κίρικο τα οδήγησε σε έναν κόσμο αινιγματικό και μυστηριώδη, με μακριές σκιές και μεταφυσική ατμόσφαιρα, αλλόκοσμους χρωματισμούς και υπέροχα, παράξενα αντρείκελα. Παρέα με τον Γκούσταβ Κλιμτ, περιηγηθήκαν στα στριφογυριστά μοτίβα του, ανακάλυψαν την κρυμμένη αγκαλιά πίσω από το χείμαρο των σχημάτων και των χρωμάτων στην "Εκπλήρωση" , αντιλήφθηκαν πώς το φόντο μπορεί να αγκαλιάζει τις μορφές και εκείνες αντίστοιχα να επεκτείνονται και να συγχωνεύονται σε εκείνο. Ο Μιρό τους μίλησε για την ομορφιά της απλότητας και την άμεση επαφή με το καθαρό χρώμα, για το παιχνίδι με τη φόρμα και τη σύνθεση. Ο Νταλί, τέλος, τους διηγήθηκε τα όνειρά του, προκαλώντας τα, με το ανατρεπτικό βλέμμα του, να απεικονίσουν τα δικά τους. Τους φανέρωσε τη γοητεία του Σουρεαλισμού, δηλαδή του πέρα από το πραγματικό, της φαντασίας. Με τις οπτικές του πλάνες, αποκάλυψε κρυμμένες μορφές, διττές αναγνώσεις.
Σημασία έχει ότι:
Τα παιδιά απόλαυσαν το ταξίδι, χάρηκαν, δούλεψαν με επιμονή και υπομονή. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους, είναι συχνά απρόσμενα, σίγουρα θαυμαστά.
Τέλος θα εκθέσει και ο κ. Κωνσταντίνος Πατεράκης ένα ψηφιδωτό που έφτιαξε με τους μαθητές του ολοήμερου και με θέμα΄΄΄Τα δελφίνια΄΄
Σας καλούμε να τα θαυμάσετε από κοντά στην Πύλη Sabbionara από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018
Εγκαίνια έκθεσης : Δευτέρα 26/2/2018, ώρα 18.30
Λειτουργία : Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 13.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου